Posted by: mihaimuscalu | March 27, 2010

Nicolae Iorga – Polemici, controverse, elogii


Descriere oficială: O carte interesanta despre Nicolae Iorga, una dintre cele mai importante personalitati din istoria Romaniei, atit din punct de vedere politic, cit si cultural, asa cum acesta a fost vazut, apreciat, elogiat sau combatut de alte doua dintre spiritele care au format elita politica si culturala a tarii noastre: Mircea Eliade si Nae Ionescu.

“”””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””””

Valeriu Râpeanu, autorul acestei lucrări demnă de toată lauda, mi-a fost profesor la Istoria presei românești în semestrul I al ultimului an de facultate, perioadă în care nu am avut ocazia să trec pe la cursuri. Acum regret delăsarea sau dezinteresul, și mă mint cu scopul consolării aducând în discuție lipsa de timp. Cel mai prețios lucru din lume, timpul. Acest nemilos guvernator al tot ce există, al vieții, al mișcării, al trăirii universale.

Cartea este o istorie vie, iar intervențiile autorului sunt oportune și binevenite, clarificând situațiile și aspectele prezentate.

Spre rușinea mea, nu știam până acum că Nicolae Iorga a fost ”omul care a scris cel mai mult din lume” (Mircea Eliade). Sorbind lucrarea de mai sus, cu fiecare pagină citită am aflat mai multe, dar până la urmă știu atât de puțin.

Pe lângă cele ”1450 de volume publicate și mai mult de 50000 de articole tipărite în ziare și reviste” (M.E), dincolo de personalitatea universală și multilaterală a ”gigantului” Iorga (M.E), Profesorul a fost mai întâi de toate cel mai mare român, apărător al spiritualității și culturii românești, precum și mentorul cel mai de seamă al marilor personalități ce i-au urmat, de la Nae Ionescu până la Eliade.

Influența și importanța lui Iorga în toate aspectele vieții românești se regăsesc în următoarea afirmație a lui Nae Ionescu: ” Când greșește Nicolae Iorga, este ca un popă beat cu sfântul potir în mână. Dacă-l lovești, răstorni potirul și pângărești sfânta împărtășanie”.

În anii dificili de după primul război mondial, în vremurile zbuciumate ale vieții politice interbelice, Nae Ionescu și Mircea Eliade s-au aflat pe rând alături și contra savantului Iorga, însă fie că l-au lăudat s-au criticat, nu au putut contesta niciodată calitățile sale extraordinare.

Am aflat aici despre mândria de a fi român a liniei istorice de personalități Eminescu – Hașdeu – Iorga. Dincolo de a se simți cumva inferiori celorlalte culturi, cei trei se considerau norocoși pentru că s-au născut pe aceste meleaguri și nu s-au îndoit niciodată de potențialul intelectual ieșit din comun al locuitorilor acestei biete țărișoare. Acum sunt și mai mândru de a aparține acestui pământ, știind ce mari cugetători au viețuit aici înaintea mea.

Moartea lui Iorga (noiembrie 1940) a survenit în urma unui atac terorist al mișcării legionare. După acest tragic eveniment ”întreg poporul român a simțit că pierduse un părinte spiritual de neînlocuit” (M.E).

La comemorarea a 8 ani de la trecerea în neființă a marelui istoric, Mircea Eliade deplânge soarta nației sale: ”Sîntem cu adevărat un neam fără noroc! Lui Mihai Eminescu i s-au frânt aripile în pragul maturității forțelor creatoare; Nae Ionescu a murit când și-a văzut limpezindu-se întreg sistemul filozofic, iar Nicolae Iorga a fost împușcat cu puțin înainte ca neamul întreg să se fi prăvălit în cea mai cumplită criză pe care a cunoscut-o în întreaga și amara lui Istorie.”

Eu am împrumutat această carte, așa că nu vă pot recomanda exact de unde o puteți cumpăra dar vă spun un singur lucru. Merită să o parcurgeți si poate, la fel ca și mine, odată ce vă veți apuca de citit nu vă veți opri până ce nu veți ajunge la sfârșit.

Sursă foto + descriere oficială: http://bit.ly/9AOVLh

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: