Posted by: mihaimuscalu | January 9, 2010

Nascut în ‘89


– revolutionar la 20 de ani dupa caderea Cortinei de Fier –

M-am nascut în ziua de 2 mai 1989, la o zi dupa marea sarbatoare comunista a muncii, prilej pentru manifestari proletcultiste, discursuri comuniste și propagandă socialista. Peste 8 luni, in decembrie, avea sa inceapa Revolutia Romana.

La acea vreme, Silviu Brucan, un cunoscut analist roman, făcea o predicție care a surprins multa lume; Romania va avea nevoie de 20 de ani pentru a putea invata sa inteleaga cu adevarat democratia.

Asa cum e normal, nu-mi amintesc multe lucruri din primii ani de dupa comunism. Eu am descoperit scenele Revolutiei la televizor, cu Ceausescu tinand ultimul discurs public in timp ce era huiduit de revolutionari.

Au trecut exact 20 de ani de la evenimentele care mi-au schimbat indirect viata, si acum, utilizand propria experienta si analiza, pot exprima propria parere cu privire la situatia din Romania. Este o realitate pe care nu o pot ignora, o realitate pe care vreau sa o prezint exact asa cum este. Privind lucrurile in ansamblu, Romania a evoluat doar la nivel bazal si din pacate nu a reusit sa accelereze acele procese la nivelul societatii care diferentiaza natiile si le conduce spre civilizare. Totul porneste din mentalitatea oamenilor.

Am observat ca dupa comunism, in memoria romanilor a ramas nevoia primara de ”foame”. Parintii mei imi povesteau despre momentele in care nu gaseai alimente in magazine. Se astepta la coada cateva ore bune pentru o paine. Politicieni au remarcat foarte bine acest aspect dupa 1989. Imi aduc aminte ca undeva prin scoala primara am primit din partea Guvernului ajutoare constand in haine, incaltaminte si alimente. Actiunile de acest gen au fost repetate, Guvernul hranea si imbraca poporul in apropierea fiecarui tur de scrutin transformand oamenii in indicatori pentru sondaje. Pentru o scurta perioada de timp, ”foamea” era ametita, adormita, confuza si amagita.

Din punct de vedere social, exista o dorinta de imbogatire rapida si prin orice mijloace, in special la tineri. Toata lumea vrea sa castige marele pot pentru a putea avea parte de o bunastare mult ravnita. Munca e lasata pe locul doi, banii devenind principala preocupare. Uitand de principii, oamenii au transformat averea intr-un scop si nu intr-un mijloc.

Eu am cunoscut libertatea politica cel mai bine chiar in 2009, cand am avut pentru prima data ocazia de a vota atat la alegerile europarlamentare cat si la cele prezidentiale. Din pacate, timp de 20 de ani, Guvernele au venit si au plecat, schimbarea a ramas un ideal al oamenilor care nu puteau accede la functii importante. Romania a fost condusa de aceleasi fețe care reprimau cu brutalitate tinerii ieșiți in 1990 pentru a cere libertatea totala si iesirea de pe scena politica a fostilor membrii ai Partidului Comunist.

Lumea politica a decazut din punct de vedere moral. La fiecare proces electoral exista o adevarata batalie pentru putere. Politicienii migreaza de la un partid la altul, in functie de cine se gaseste in acel moment la conducere. Populatia acorda votul unuia dintre candidati pentru un kilogram de zahar sau faina, pentru o sticla de ulei sau pentru o suma de bani. In ultimii ani exista in Romania o tendinta in care anumiti oameni cu avere intra in politica pentru a-si confirma un statut superior. Unii dintre ei sunt chiar agramati.

Judecand in mod critic, Romania nu a meritat sa intre in Uniunea Europeana pentru simplul fapt ca era si inca este departe de standardele impuse de tarile europene. Am avut si inca avem probleme mari in justitie, sanatate, educatie, infrastructura. Coruptia se gaseste la orice pas, in orice institutie. Avem oameni de afaceri multimiliardari care s-au imbogatit prin inselarea a milioane de oameni. Medicii lasa oamenii sa moara pe patul de spitat pentru ca nu si-au primit partea. Asistentele medicale te ignora daca nu le platesti. Profesorii sunt remunerati foarte prost iar sistemul de invatamant si examenele se schimba de la o Guvernare la alta.

Desi consider ca Romania nu merita in totalitate sa fie parte a Uniunii Europene, am fost foarte impresionat de faptul ca am putut calatori in Europa doar cu cartea de identitate si recunosc marile avantaje ale parteneriatului cu institutiile europene. Libera circulatie in spatiul Schengen, sprijnul economic din partea UE, posibilitatea dezvoltarii tarii la un nivel fara precedent cu sustinere pe toate planurile sunt beneficii incontestabile ale intrarii in familia Europeana. De asemenea, romanii pot munci liber in tarile Uniunii. In acest moment, milioane de compatrioti muncesc peste hotare in mod legal si contribuie, prin banii pe care ii trimit inapoi in tara, la cresterea economiei.

Economia Romaniei a cunoscut perioade dure dupa 1989. In ultimii ani (exceptand 2009) am avut la un moment dat una dintre cele mai mari cresteri economice din spatiul european. Va voi relata povestea mea personala, care este edificatoare. Imediat ce am terminat liceul, am decis sa ma angajez. Mi-am trimis Cv-ul utilizand Internetul. In scurt timp, am fost sunat de cateva companii si am stabilit cateva interviuri. Pentru prima oara in 18 ani, am mers singur in Capitala, am utilizat pentru prima oara metroul si am fost la primul interviu din viata. Am fost acceptat in aceeasi zi intr-o firma elvetiana in care am cunoscut mari satisfactii profesionale si financiare. Lucram in principal pentru piata vestica, pentru francezi, englezi, italieni, spanioli. Cateva saptamani mai tarziu am devenit  primul membru al intregii mele familii care studia la o facultate. Iata beneficiile economiei de piata. Avand acest job, am dispus de sansa extraordinara de a calatori la 18 ani prin Europa, pe banii castigati de mine.

Un mare castig al Revolutiei din 1989 a fost libertatea presei. Inainte de Revolutie, presa era la mana comunistilor, constituind mijloc de propaganda. Dupa prabusirea regimului comunist, presa a devenit a patra putere in stat, mijloc de opozitie si de corectie al societatii in toate aspectele ei la nivel ideatic si principial. In unele cazuri, la fel ca si presa europeana, mijloacele media din Romania provoaca institutiile statului sa treaca la actiune. Presa are libertatea de a ne prezenta realitatile exact asa cum sunt, se poate exprima liber si poate critica fara sa fie cenzurata sau pedepsita. Aceasta este o libertate la care nimeni nu visa in timpul comunismului si care a iesit in evidenta pentru prima oara in timpul Revolutiei Romane, infaptuita in mare parte cu ajutorul Televiziunii Romane. Chiar eu ma bucur de libertatea presei in mod direct, atunci cand imi exprim parerile pe blogul personal, atunci cand critic sau laud o initiativa.

In general, oamenii sunt nemultumiti de situatia actuala din tara. La ultimul tur de scrutin a participat 58% din populatie, ceea ce este un record in comparatie cu alte alegeri. Romanii asteapta o schimbare, dar nu constientizeaza faptul ca ei formeaza tara in care traiesc iar schimbarea intr-adevar vizibila porneste de la oameni si progresul se infaptuieste prin oameni.

Sunt un optimist convins si cred cu tarie in sansa Romaniei si in sansa mea, in ciuda obstacolelor. Vreau sa infaptuiesc schimbarea, sa traiesc intr-o tara mai buna, o tara prospera si onesta. Cred ca putem deveni un popor responsabil. Aceasta este misiunea fiecaruia lasata la Revolutia din ’89 de cei care au murit pentru libertate. Trebuie sa luptam pentru modernizare si pentru reformare. Noi suntem viitorul, noi vom impune noile directii in societate. Nu se pot indeplini toate obiectivele intr-o generatie insa fiecare lucru nou a fost adus de un pionier si apoi continuat de urmasii sai.

Cat timp exista sanse sa castig batalia nu ma voi da batut. Sloganul meu este „Schimbare prin noi insine”. Asa cum s-a intamplat in 1989, nimeni si nimic nu se poate opune vantului schimbarii. Oamenii au cerut libertate de gandire, libertate de exprimare si libertate de miscare. Au cerut libertatea pe toate planurile. Acum ei au si vor avea aceaste libertati. Au cerut alegeri libere si in acest moment avem alegeri democratice, la care am participat si eu pentru prima oara in mod direct. Au cerut democratie si avem democratie.

Lucrurile nu sunt perfecte, dar marile idealuri motiveaza indivizii in actiunile lor. Situatia in Romania nu este cea mai buna, dar rolul oamenilor este acela de a lupta pentru o Romanie mai buna. Cei care au murit in ’89 sunt niste eroi si imi dau lacrimile de fiecare data cand ma gandesc la ei, cand vad inregistrari si zaresc in ochii lor dorinta arzatoare de schimbare, de eliberare de sub jugul comunist. Datorita lor, al celor care s-au sacrificat pentru un ideal la Revolutie, eu sunt in ziua de azi un om liber.

Caderea comunismului in ’89 ne-a redat sansa la libertatea cea mai pretioasa a unei fiinte umane, libertatea la comunicare in toate instantele ei, de la gand pana la cuvant.

Pana la urma, stiti care este cea mai mare libertate? Faptul ca voi, cei din fata ecranului, chiar in acest moment cititi ce scriu si aveti ocazia sa-mi cunoasteti gandurile, ideile si visurile.

Da, se poate!

Surse:

http://bit.ly/4zqp7y

http://bit.ly/7nrxWH

http://bit.ly/8xZGDJ

http://bit.ly/6Q7ZDw

http://bit.ly/4Fycfq

http://bit.ly/6P9NaU

© Mihai Muscalu

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: