Posted by: mihaimuscalu | November 11, 2009

World Blogging Forum 2009


bloggersÎncepand cu 9 noiembrie, în Sala Drepturilor Omului a Palatului Parlamentului din București, s-a desfășurat prima Conferință Internațională de Blogging, organizată de ASLS Romania, Agenția pentru Strategii Guvernamentale și aflată sub Înaltul Patronaj al Președintelui României. La eveniment au participat bloggeri din 22 de țări iar sloganul reuniunii a fost ”idei pentru o lume digitală mai bună”. Dezbaterile au putut fi urmărite în transmisiune video directă de pe portalul http://www.worldbloggingforum.com

Principalele teme de lucru au fost ”Blogurile și Jurnalismul Cetățenesc”, ”Blogurile și libertatea de exprimare”, ”Antreprenoriatul în blogging și Media Online”, Bloggingul și New Media”.

Subiectele de discuție s-au axat pe anumite idei precum necesitatea autoreglementării conținutului informatic sau responsabilitatea în distribuirea înformației pe internet.

Printre participanții care au ținut prelegeri s-au aflat nume importante pe plan internațional atât în domeniul bloggingului, cât și în sectorul tehnic, media online, new media sau a antreprenoriatului online.

loic le meurLoic Le Meur este fondator și director al firmei Seesmic, care dezvoltă un program online ce integrează rețelele sociale Twitter și Facebook. Business Week Magazine l-a inclus recent în ”Top 25 cei mai influenți oameni de pe internet”. Loic a declarat că în cel mai scurt timp media tradițională va fi depășită din toate punctele de vedere de media online. Motivele acestei schimbări ar fi viteza de dezvoltare a tehnologiilor și avantajul noului curent de a se adresa maselor de utilizatori. Unul dintre sfaturile pe care Loic Le Meur le oferă bloggerilor pentru a avea succes este să fie cât mai naturali, autentici și sinceri în conținutul blogului sau al rețelelor de comunicare online.

ramon stoppelenburgRamon Stoppelenburg este olandezul care a devenit faimos în lumea întreagă ca prima persoană care a călătorit prin lume fără niciun ban cu ajutorul site-ului http://www.letmestayforaday.com.
Din 2001 până în 2003 a trecut prin 18 țări, din Norvegia până în Africa de Sud, din Australia până în Canada. The British Sunday Times l-a numit ”cea mai proeminentă personalitate de pe internet în anul 2001”. Ramon a subliniat faptul că succesul în mediul online vine prin unicitate și noutate, iar cheia pentru a rămâne un blogger apreciat este empatia personală și dorința de ai ajuta pe ceilalți. În acest sens, el a lansat ideea de a monetiza un blog, a genera un venit financiar, și de a împărți profitul cu membrii comunității online.

wael abbasWael Abbas este un jurnalist egiptean de renume internațional, blogger și activist al drepturilor omului. După ce a raportat câteva incidente de agresare din partea poliției, a fost condamnat la tortură și a fost hărțuit în permanență de guvernul egiptean. În acest moment, lui Wael i-a fost interzisă ieșirea din țară cu orice instrument digital pe care poate fi stocată informația după ce i-au fost confiscate pe rând laptop-ul, telefonul mobit și camera video. La reuniunea WBF, a transmis faptul că militează pentru libertatea de exprimare în Egipt și în lume și a confirmat că imaginea occidentalilor despre regimul Hosni Mubarak este greșită, sistemul autoritar condus de președinte incălcând flagrant drepturile omului.

andrea vascellariAndrea Vascellari din Finlanda, actualul CEO la http://www.itive.net, specialist în Social Media și PR a formulat câteva idei importante despre imaginea online și brandingul personal împreună cu domnul Dumitru Bortun, președinte al Juriului de Onoare al Asociației Române de Relații Publice. Așadar, Social Media are un impact extraordinar în promovarea propriei imagini în perioada pe care o trăim, numită ”attention era” (era atenției). Pentru o reprezentare cât mai apropiată de realitate, cel care se deschide publicului trebuie să fie onest, transparent și uman. O persoană cu defecte și imperfecțiuni poate deveni populară dacă se bazează pe sinceritate și autenticitate. În plus, domnul Bortun, specialist în PR, a insistat asupra faptului că imaginile vizuale sunt cele mai sugestive, fie fotografii, fie materiale video, și contribuie cel mai bine la conturarea portretului online.

Astăzi, la ora 12.00, a fost citit un manifest¹ dedicat lui Emin Abdullayev și Adnan Hajizadeh, cei mai populari bloggeri din Azerbaidjan, care militau pentru dezvoltarea prin educație și promovau libertatea de expresie. Cei doi au fost acuzați pe nedrept de huliganism și în această dimineață, după 4 luni de detenție, au fost condamnați la închisoare, Adnan trebuind să ispășească o pedeapsă de doi ani și jumătate, iar Emin de doi ani.

La sfârșitul manifestației, s-a lansat public o declarație globală a principiilor jurnalismului online, o constituție a libertății pe Internet adoptată la București, la care să adere bloggeri din toate colțurile lumii. Prin ”declarației de la București”, s-a dorit inițierea unui nou capitol pentru utilizatorii Internetului.

¹http://worldbloggingforum.com/world-bloggers-support-for-eminadnan/
Sursa fotografii : http://worldbloggingforum.com/guest-speakers/

© Mihai Muscalu

Advertisements

Responses

  1. Offtopic… ai avut dreptate, nu-l stiam…acum il stiu si il voi citi. Bafta multa in tot ce faci!

  2. Ti-am spus eu 🙂 Nici eu nu-l stiam pe-al tau, și o să să intru des să văd cum scrie un jurnalist profesionist. Merci mult!

  3. My God, deja suna a responsabilitate. Not any more ca-mi ajunge! bloggeresc si eu in sfarsit free of contract! subiectele serioase-moartea traficului!

    Si eu o sa citesc cum scrie un tanar talent (si asta nu e o gluma). Poate iti faci si cont pe Linkedin… sugerez pr365.ro group, idem pe Facebook, si ne mai auzim virtual.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: