Posted by: mihaimuscalu | November 9, 2009

Cum am ajuns să nu-l mai votez pe Traian Băsescu?


Aveam 18 ani la alegerile din 2004, la primul vot din viață, prima ocazie de a-mi exercita dreptul constituțional. Am fost unul dintre susținătorii domnului Traian Băsescu. Mi se părea că bătălia cu domnul Adrian Năstase și PSD (partidul care încăpușase România) era demnă de lupta dintre David și Goliat. Îmi spuneam ”Vom fi salvati, ni se va schimba viata dacă va câștiga Băsescu” și aveam si putin din acel entuziasm revoluționar, cu fiori și sperante, parcă eram purtat de vântul schimbării. Când am aflat rezultatele alegerilor, am simțit o bucurie de neimaginat. Avea să fie bine.

Acum, în luna noiembrie 2009, am altă impresie despre acest om. Mi-am pus întrebarea: ”Oare eu mi-am format propria părere sau am fost influențat de adversarii domnului Băsescu?” E vorba de trusturile de presă ale ”mogulilor” Voiculescu și Vântu, sau cei care fac emisiuni la posturile lor de televiziune Victor Ciutacu, Mircea Badea, Mihai Gâdea etc. Acești distinși jurnaliști nu au încetat să-l atace ori de câte ori au avut ocazia, sistematic și repetat. Nu îi acuz pentru acest demers, este dreptul lor la opinie.

Răspunsul pe care l-am primit a fost unul ușor de dat – eu mi-am format această părere – și ”Băsescu nu mai merită votul meu deoarece, pe parcursul mandatului, a greșit în mod grav în mai multe situații.” Voi încerca să prezint faptele care m-au adus la această decizie.

În primul rând, aș dori să evidențiez faptul că actualul președinte a ocupat de 5 ori funcția de Ministru al Transporturilor, în 5 guverne diferite (Petre Roman, Theodor Stolojan, Victor Ciorbea, Radu Vasile, Mugur Isărescu)¹. Este românul care a condus această instituție de cele mai multe ori iar rezultatele lipsesc cu desăvârșire. Infrastuctură nu avem, drumuri nu avem, există și au existat bani publici destinați acestor proiecte, bani care s-au evaporat. De 5 ori, Traian Băsescu nu a reușit să-și facă datoria. Așadar, după ce a ratat un prim mandat de președinte, nu văd de ce ar merita să aibă o altă posibilitate de a conduce țara.

În continuare, criza politică generată de Băsescu în timpul guvernului Tăriceanu nu îi conferă un avantaj pe lista mea. De la episodul cu bilețelul incriminator, a început un război între președinte și premier, la toate nivelurile posibile și cu orice ocazie. Afirmațiile de genul ”reprezintă niște grupuri de interese” nu sunt valide în momentul în care și cel care acuză reprezintă anumite grupuri de interese. Fiecare candidat important la Președinție reprezintă un anumit grup de interese. Banii cheltuiți în timpul campaniei electorale nu sunt plătiți din buzunarul candidaților, ci din conturile acestor ”grupuri de interese”. Fără ele, Băsescu nu ar mai fi ajuns președinte, poate pentru simplul fapt că oamenii nu ar fi avut cum să-l cunoască fără o campanie electorală susținută cu fonduri de milioane de euro. În această situație, domnul Băsescu a dat dovadă de neprofesionalism, rigiditate și dorință de răzbunare. Eu nu văd președintele ca pe o persoană care să provoace disensiuni la un nivel vital pentru buna functionare a instituțiilor statului.

Un alt aspect important este modul de exprimare de care președintele în exercițiu a dat dovadă în numeroase situații, precum și faptul că a făcut promisiuni pe care nu le-a onorat². ”Câte un găozar din ăsta crede că ne poate întinde capcane” – către ziaristul Ovidiu Zara; Jurnalistă: ”Domnule președinte, ne arătați câteva din tehnicile de resuscitare învățate?” Traian Băsescu: ”Dacă te așezi pe masă îți spun cum se face.” ; ”Dacă voi fi suspendat, demisionez în cinci minute” – domnul Băsescu a fost suspendat, dar nu a demisionat;  ”Măi păsărică, nu ai și tu treabă azi?….Cât era de agresivă țiganca asta împuțită…” – către o jurnalistă de la Antena 1, care a intentat un proces de discriminare și a câștigat. Cuvintele de mai sus sunt doar cateva dintre cele mai sugestive mostre culese din limbajul colorat al președintelui. Concluziile pe care le trag este că ”domnul” Băsescu, dacă mai poate fi numit așa, are un limbaj de mahala, glume de cârciumă, este mincinos și rasist. În niciun caz, acesta nu este un comportament demn de un președinte. Oare chiar reprezintă oamenii care l-au ales? Eu am greșit o dată, nu voi face același lucru a doua oară.

La finele anului 2008, PD-L-ul a făcut echipă cu PSD, în cadrul unei coaliții cu nume pompos și mincinos (fiecare a vrut partea de bani) ”Pactul pentru România”. Această ”monstruasă coaliție” (o alianță a cărei existență mi se părea dea dreptul imposibilă) a fost nășită de Băsescu, iar în fruntea executivului a fost numit Emil Boc, serviabilui domn Boc. Daca până în momentul acela, Tăriceanu constituia un obstacol în calea lui Băsescu, odată cu instalarea noului guvern, lucrurile deveneau mult mai simple. Nu mă voi referi la guvernul acum interimar, ci la echipa PD-L, mai exact la doamna Elena Udrea, o apropiată a lui Băsescu. Doamna Udrea a reusit să cheltuiască o sumă enormă de bani pe timp de criză. S-a sustras anchetei parlamentare, sfidând membrii comisiei într-un mod inimaginabil. Lucrez în turism și nu îmi dau seama cum a ajutat Ministrul Turismului în exercițiu la dezvoltarea acestui sector. Picătura care a umplut paharul a fost intervenția la Realitatea FM, în emisiunea lui Robert Turcescu. Doamna Udrea a sunat în direct pentru a-si exprima nemulțumirea cu privire la lumina proastă în care este pus Băsescu. Domnul Turcescu, îndemnat de ”urechea muzicală”, a întrebat-o pe ascultătoare dacă nu cumva este Elena Udrea. Elena Udrea a spus că nu este ea, dar că ”se admira” și că ”ar lupta la fel ca ea dacă ar avea o poziție publică.” Penibil, jenant, umilitor, demn de milă, înjositor, doar așa pot descrie gestul. Să nu ai curajul să recunoști cine ești. Dacă Băsescu a acceptat-o până acum, înseamnă că împărtășește anumite ”principii” și idei comune cu aceasta persoană. Eu nu vreau un președinte care ți-a făcut o echipă din care fac parte oameni ca doamna Udrea.

În ultimul rând, mă voi opri la criza politică întreținută de Băsescu, numirea premierului care ar trebui să conducă noul guvern. Din câte am înțeles, este vital să avem un guvern pentru a accesa tranșa de la FMI. Din punct de vedere al procesului de numire președintele se consultă cu partidele parlamentare pentru a distinge o persoană care ar putea forma o majoritate în Parlament. Băsescu a avut parte de o surpriză, PSD și PNL au facut o alianță și au decis să-l sprijine pe Klaus Johannis. Băsescu nu a respectat principiul majorității și l-a numit pe domnul Lucian Croitoru, care nu a primit votul de învestitură de la Parlament. Știind că acest prerogativ este ultima șansă de a păstra o parte din putere, Băsescu își numește propriul om, pe Liviu Negoiță (PD-L), ca propunere pentru postul de prim-ministru. Probabil nici el nu va trece de Parlament. Din acest punct de vedere, pe mine, ca si cetățean, nu mă interesează dacă premier va fi omul lui Băsescu sau un candidat care face parte din alt partid politic. Vreau un guvern care să poată acționa și îmi doresc să ieșim cât mai repede din această criză politică. Piedica în acest proces este Băsescu și dorința lui de a avea puterea. Președintele României are un rol reprezentativ, nu dau doi bani pe puterea pe care Băsescu o are sau nu o are. El TREBUIE să numească un om care ar putea trece de Parlament. Eu nu mai vreau cinci ani în care Băsescu să se joace cu puterea după bunul plac, să țină o țară întreagă pe loc și, prin acțiunile sale, să pericliteze situația financiară și asa precară a atâtor români. Am nevoie de un Președinte care să ia cea mai bună decizie pentru cei care l-au ales, și nu pentru propria persoană.

Așa am ajuns la concluzia că în ziua scrutinului eu nu îl voi mai vota pe Traian Băsescu, a demonstrat de prea multe ori că nu este potrivit pentru acest job, are principii morale îndoielnice, își face echipa din oamenii de acelasi nivel, generează și alimentează crize politice, are nevoie de putere ca de aer, tratează țara ca pe propria moșie.

Eu nu mai am nevoie de Traian Băsescu. Sper ca după alegeri să devină o amintire odată cu noul vânt al schimbării.


¹http://ro.wikipedia.org/wiki/Traian_Băsescu

²http://prezidentiale.evz.ro/emain/articolul/872466/Basescu-vorbe-de-neuitat-de-la-gaozar-la-tiganca-imputita-

© Mihai Muscalu

Advertisements

Responses

 1. daca nu aveam ceva mai “bun” de votat acum avem altceva mai “bun” si tot asa ne invartim in jurul unui cerc vicios.

 2. Datoria noastra, a alegatorilor, e sa alegem solutia cea mai buna din cate exista. Poate exista o sansa infima ca ceva sa se schimbe. Acelasi lucru e si cu democratia, nu e cel mai bun sistem dintre toate, e cel mai bun din cele care exista.

 3. Social comments and analytics for this post…

  This post was mentioned on Twitter by mihaimuscalu: Cum am ajuns sa nu-l mai votez pe Traian Basescu? http://bit.ly/16MnzA, (RT please)…

 4. motivele sunt justificate, dar tare mă gândesc acum că vom pica în aceeaşi capcană în care au picat alegătorii acum 5 ani. adică l-au votat pe Băsescu tocmai ca să scape cu orice preţ de PSD-işti. şi pentru asta acum toată lumea îl ridică pe Antonescu în slăvi, ca să scăpăm cu orice preţ de Băsescu. dar la modul de abordare pe care îl are Antonescu în campanie, anume că aruncă într-una cu rahat în ceilalţi, mă cam îndoiesc că s-ar schimba ceva în situaţia politică. (Geoană pică oricum din schemă, clar, dar zic doar că ne învârtim în jurul cozii pe plan politic, că-s aceleaşi Mării cu alte pălării.)

 5. Rrimuna, s-ar putea sa ai dreptate. Aceasta posibilitate exista cu siguranta. Eu votez intai pentru schimbare cu gandul ca ce este acum nu va fi in viitor. Atat timp cat exista chiar si cea mai mica, mai infima sansa de a trai mai bine, pentru mine sau pentru urmasii mei, merg sa-l aleg, in opinia mea, pe cel mai bun om dintre cei care candideaza. Poate ca-s aceleasi Mării, însă sper să poarte alte pălării, unele care sa mi se potrivească si mie. Pana acum, oamenii care ne-au condus au purtat palarii numai pe marimea si buzunatul lor.

 6. ca tine am gândit şi eu la început, dar acum m-am cam răzgândit. că la cum îşi abordează Antonescu rivalii din campanie, acuzând în stânga şi-n dreapta, presimt că ar ajunge să frece coada măturii 5 ani şi să-şi umple buzunarele tocmai pentru că nu poate face mai mult, că Băsescu a făcut, şi-a dres, şi-a dus ţara de râpă şi-i greu acuma s-o reabilităm. cum de altfel a făcut şi Băsescu, acuzând PSD-ul. totuşi am observat un om lucid şi coerent care nu aruncă în nimeni cu rahat şi ştie să-şi păstreze diplomaţia de care un preşedinte are nevoie, anume Oprescu. o avea golurile lui, dar mă impresionează faptul că nu e mâncător de rahat cum au fost toţi întotdeauna. şi dacă nu intră în turul 2, cum de altfel se preconizează, îl aleg şi eu pe Antonescu, tot în speranţa sus-amintită de tine. deşi am mari dubii în privinţa lui.

 7. Rrimuna, chiar nimeni nu e perfect. Candidații la Președinție nu prea se gasesc măcar la un nivel acceptabil. Ei ne sunt impuși, deci alegem din ce ni se dă. Ca să ilustrez ideea cu un exemplu, deși sunt sigur că înțelegi, dacă am fi avut 5 ciobani pentru Cotroceni, trebuia să vedem care face mai bine brânza. La Oprescu m-am gândit și eu, însă în primul rând votez pentru schimbare, iar singurul ”defect” al lui Oprescu e ca pur si simplu nu are milioane de euro ca sa-si faca o campanie electorală până în ultimul cătun. Vom trăi și vom vedea.

 8. hai lasă că nici Antonescu n-are. are Patriciu şi pentru el. -.-

 9. Sunt total de acord cu tine. Atat la noi, cat și în afară, un candidat nu ajunge așa departe în cursa electorală dacă n-are un ”grup” care sa-l susțină. Patriciu e clar în spatele PNL, asta se știe de mult. Bineînțeles că face asta pentru că are multe de câștigat, dar mă gândesc că poate câștigăm și noi ceva. E posibil ca peste cinci ani să regretăm ce am făcut, dar până nu vezi, nu crezi…:)

 10. Si pentru ca din multa curiozitate am ajuns pe acest blog, am ceva de comentat si daca se poate sa mi dai si un raspuns…?! Au fost atatia ani la putere psd-istii, pnl-isti si alti cum mama lor s or m ai numi! Spune mi daca poti, dupa parerea ta, care au fost cei mai corecti??? Niciunii!!! Toti au furat, toti au tras pentru ei si pentru odraslele lor, ptr.rudele si prieteni lor! Sa ti dau un exemplu: la vremea revolutiei eram de aceiasi varsta cu tine, am sperat, am visat, si totul s a naruit, ptr.tot ce am acum in aceste vremuri am muncit , am invatat, si chiar si acum la aceasta varsta invat. Acum urmeaza exemplul meu: sunt parinte de copil de 6 ani, merge la gradinita, unde noi parintii ne confruntam cu situatii de nedescris! Sa ti spun de ce: ptr. ca toti directorii de gradinite, scoli, sunt sustinuti politic, de x, de y, si toti considera ca institutia respectiva este proprietatea lor iar copii sunt niste “rebuturi”, “intamplari” facute de catre niste oameni prosti si aruncati la scolile din tara asta! Tu, daca ai copii, cum te ai simti daca ti ar spune cineva asa ceva??! Si acum referitor la schimbarea lui Basescu, si a altor persoane crezi ca vei rezolva ceva?Tot hoti vor fi la putere, si acum bataia este foarte mare ca am mai ramas ceva dintr un ciolan micut!In ce ma priveste, sa moara toti dusmanii am sa votez cu BASESCU!!! Cu oricine ai vota tot nu se schimba nimic! Mai trebuie o revolutie, poate asa se schimba ceva!!!

 11. Iti multumesc pentru comentariu Crystyana. O sa incerc sa-ti raspund cum pot eu mai bine. Daca stam sa ne gandim, pana acum socialistii (FSN; PDSR; PSD) au guvernat Romania in proportie de 3 sferturi din ultimii 20 de ani. Facand o paralela justificata, am fost condusi de neocomunisti (exemplul Iliescu e relevant). Romanii au ales asa, nu altcineva. Dupa parerea mea, cel mai bine le-a mers romanilor sub guvernarea liberala a aliantei DA. Am avut crestere economica, inflatia era sub control, erau locuri de munca, nivelul de trai se imbunatatise. Eu cred ca liberalii au avut cel mai mult succes pana acum (nu vreau sa spun ca ai muncit pe rupte, in niciun caz). Te compatimesc, n-am iesit de mult din sistemul de invatamant de stat si stiu ca situatia e grava. Politicul isi intinde bratele ca o caracatita si acapareaza tot ce poate. Nu te contrazic, majoritatea au furat, de-asta candideaza – pentru a se imbogati. Dar trebuie sa tinem cont de faptul ca oamenii astia nu ajung in functiile de conducere in mod clandestin, oamenii i-au ales. Daca nu-si fac treaba, la urmatoarele alegeri ar trebui schimbati (in cazul in care alegerea se face pe baza unui rationament corect si nu dupa ce candidatul organizeaza o petrecere cu mici si bere). Bun, situatia noastra de acum nu e buna. Ce facem? In opinia mea, trebuie sa schimbam ceva. Eu nu-l mai votez pe Basescu, motivele se gasesc mai sus. A dovedit ca nu e omul potrivit de prea multe ori. Inteleg ca nu-ti convine clasa politica romaneasca, insa daca-l votezi pe Basescu, n-are rost sa te astepti la vreo imbunatatire. Copilul tau are sansa de a trai mai bine doar daca din schimbare in schimbare reusim sa perfectionam ceva, oricat de putin. Daca mor toti dusmanii si votezi cu Basescu, nu vei fi departe de situatia lor. Eu nu spun acum ca vine noul presedinte, se da de doua ori peste cap si avem noi frigiderele pline. Dar poate va fi mai bun ca Basescu. Merita si ei o sansa. Trebuie sa lasam prejudecatile la o parte. Pana nu vezi nu crezi. Poate ca vom ajunge la un nivel european in 50-100 de ani, nu stiu. “Cu oricine ai vota tot nu se schimba nimic!” Asta e o prejudecata. Nu poti stii sigur 100 %. Eu sper ca vom schimba 1% din tara asta in 5 ani cu un nou presedinte. O revolutie ca in ’89 nu se mai poate face, am pierdut cea mai buna sansa. Insa, la fiecare tur de scrutin NOI putem infaptui o revolutie si dupa zeci de revolutii vom avea ceva mai bun. Eu poate nici nu voi mai apuca sa vad asta, dar poate se vor bucura copiii mei de tara asta.


Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: