Posted by: mihaimuscalu | September 30, 2009

Limba română va deveni limba oficială în Republica Moldova


Guvernul de la Chişinău analizează posibilitatea acordării limbii române, statut de limbă oficială în Republica Moldova. Declaraţia a fost făcută de premierul moldovean, Vlad Filat, în faţa deputaţilor Parlamentului European.

Şeful guvernului moldovean a fost întrebat de europarlamentarul român Traian Ungureanu dacă noua guvernare de la Chişinău are un proiect de reglementare a situaţiei limbii de stat în Republica Moldova.

“Faptul că în Constituţia Republicii Moldova este specificată o anumită denumire a limbii pe care o vorbim nu înseamnă, cel puţin pentru noi… a fost o conjunctură de moment, noi suntem oameni care spun lucrurilor pe nume. Şi, la fel cum vorbesc americanii limba engleză, aşa şi cetăţenii Republicii Moldova vorbesc limba română. Acest lucru cu certitudine urmează a fi reglementat în timp şi sub aspectul normei juridice”, a fost răspunsul premierului, Vlad Filat, potrivit Jurnal de Chişinău.

Premierul a menţionat că există posibilitatea ca acest lucru să fie reglementat şi sub aspectul normei juridice, iar limba moldovenească să fie redenumită, în limba română.

Agenţia “RosBusinessConsulting” menţionează că, în Republica Moldova, limba oficială este moldoveneasca şi are la bază grafia latină. În Transnistria, s-a păstrat alfabetul chirilic.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: