Posted by: mihaimuscalu | September 22, 2009

Protestul magistraților continuă


Înalta Curte de Casație și majoritatea instanțelor au decis în ședința de vineri, 20 septembrie, să persevereze în demersul lor de a-și suspenda activitatea până în momentul în care se va stabili un dialog fructuos cu celelalte puteri. O primă măsură luată de Ministerul Justiției în scopul contracarării efectelor acestui protest este schimbarea formei de organizare a Registrului Comerțului. Peste 17.200 de dosare sunt blocate în acest moment la Registrul Comerțului, fapt care pune în pericol afacerile a mii de români precum și salariile acestora.

Ministerul Justiției a reliefat efectele demersului inițiat de magistrați, calificându-l drept neconstituțional deoarece se încalcă în mod grav drepturi precum accesul liber la justiție, dreptul la muncă și libertatea economică.

Președintele Consiliului Suprem al Magistraturii, Virgil Andreieș, a afirmat că forul pe care îl reprezintă consideră protestele magistraților legale și întemeiate. Procurorul Liviu Dăscălescu, în calitate de membru al CSM, i-a expus președintelui Traian Băsecu problema grilei de salarizare, care este concepută de asemenea manieră incât dezvoltă o inechitabilitate între diferitele grade ale judecătorilor din instanțe.

Magistrații au declarat că nu vor înceta acțiunile pană la ”stabilirea unei agende de obiective definite”. Protestatarii așteaptă un răspuns la inițiativa lor iar Ministrul Justiției, Cătălin Predoiu, le-a transmis că premierul Emil Boc este deschis în vederea negocierilor și asteaptă delegatia magistraților.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: